Celebrini Edit üzente 6 éve

E videó segítségével tanultam meg a gyakorlatsort.
Mára már elértem a 21-es ismétlés számot.
Fantasztikus, hogy mennyivel jobban érzem magam. Testileg és lelkileg is.

Köszönet a videó feltöltéséért :) !

Válasz

Harmati Helga üzente 10 éve

Köszönöm :)

Válasz

Somogyiné Ibolya üzente 11 éve

Kedves Imre....köszönet, hogy megint felhívtad a figyelmet az 5 tibetire. Régen csinálom már,és ln azt vettem észre, ha valamiért kimarad 1-2 hét /igyekszem, hogy ez ne forduljon elő/ megint kezdhetem a 3-as sorozattal. Egy ortopéd orvos mondta, hogy ha azt érezzük, hogy menne a 21. akkor se csináljuk. Kezdjük inkább megint felépíteni , mert hihetetlen károkat csinálhatunk magunknak. Elkezdeni nehézséget okozott nekem, de a rendszeresség csodákat tesz. Én is az eredeti DVD-t kaptam a könyv mellé, nagyon hasznos, de a leírásod elég részletes,és a videó is. Köszönet érte.

Válasz

M Imre üzente 11 éve

Őket hadd reklámozzam, bár nincs éppen náluk:
http://www.antikvarium.hu/ant/kereso2.php?q=peter+kelder
Nekik van:
http://konyvar.hu/peter-kelder/a-fiatalsag-forrasa-i-az-ot-tibeti-jogagyakorlat-dvd-melleklettel/
A videó egyelőre innen letölthető (az általam említett kiegészítőkkel), ez csak egy fokkal jobb minőség:
http://www.youtube.com/watch?v=dypO3FS6tVY

Csak a könyv lehet megvan pár antikváriumban, s a neten is fellelhető, bár annak "jogtisztasága" miatt nem linkelhetem az oldalakat (cím szerinti keresés - google), érdemes a könyvet elolvasni. Valamelyik könyvtárban is meglehet a DVD-s kiadás, azt esetleg másolni lehet otthon. Vagy az Édesvíz kiadót felhívni, hátha tudnak ők akcióról (a konyvar.hu linkem az általam ismert legolcsóbb).

Válasz

M Imre üzente 11 éve

Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten maradáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz.
(Virginia Satir)
Kedves klubtársaim, ne vitatkozzatok ... ezt (idézet) csak hozzátenném a jógán kívül.

Válasz

Széplaki Nóra Éva üzente 11 éve

Kedves Varga Kata!

Mivel Önnek is írtam, észrevette, de figyelmen kívül hagyta! Gyerekes viselkedésre, vagy mentális proglámákra utalnak az írásai! Máskor, más emberekkel próbáljon meg empatikusan viselkedni, ha elég felnőtt hozzá, ne csak szép napocskát kívánni!
És még egy jó tanács! Vegyen példát Imréről!!!
Éva

Válasz

Varga Kata üzente 11 éve

Kedves Éva!

Lehet, hogy én nem látok valamit, de én a bejegyzésemet Imre hozzászólása felett látom, ami elég hosszú, így az Önét nem is láttam.
Van egy olyan érzésem, hogy Önnek valamiért nem tetszett, hogy figyelmen kívül lett hagyva...
Ezt a párbeszédet ezennel befejezettnek tekintem, őszinte szeretettel kívánom Önnek, hogy rendbe tudja tenni az életét és a gerincproblémáit.. Biztosan ha már jógával próbálkozik, valamilyen lelki utat is jár... gyógyulást és eredményes gyakorlást kívánok!
Kata

Válasz

Széplaki Nóra Éva üzente 11 éve

Kedves Kata!

Csak annyit fűznék hozzá, hogyha már látta az írásomat, mert látta, hiszen feléje írt, akkor miért nem segített, hogy pl: hol található az eredeti verzió? Ez csakis emberség kérdése!!! Én nem hobbiból akarom végezni, és hozzáteszem , hogy hitelesen is, hanem, mert komoly gerincproglémáim vannak!
Éva

Válasz

Varga Kata üzente 11 éve

Kedves Imre!

Én is az általad megadott dvd-mellékletből tanultam meg a tibetit. Szerintem ez az igazi, hiteles verziója. érthető, jól használható.

Kedves Éva!

A kommentet nem az Ön bejegyzésére szántam válaszul, hanem általánosságban, mindenki számára. Egyébként Imre kiválóan leírta a teendőket, jó gyakorlást kívánok!
Kata

Válasz

M Imre üzente 11 éve

Nincs mit. Még annyi, ahogy Varga Kata írja a sorrendet nem szabad felcserélni, mert a 7 csakrát veszik kezelésbe a gyakorlatok, célszerű sorban.
A videó innen vagy máshonnan letölthető egyébként böngésző kiegészítőkkel, például Firefox böngészőnél a Video DownloadHelper telepítésével:
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/video-downloadhelper/?src=search
vagy a NetVideoHunter Video Downloader telepítésével:
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/netvideohunter-video-downloade/?src=search
De lehet telepíteni a JDownloader magyar nyelvű letöltésvezérlőt (böngészőfüggetlenüL):
http://jdownloader.org/download/index
vagy mást használni. (más böngészőnél is vannak hasonló videóletöltő kiegészítők, melyek közül az egyik csak megtetszik).

Válasz

Széplaki Nóra Éva üzente 11 éve

Kedves Imre!

Köszönöm a segítségedet! Közben megnyitottam az előző leveledben leírt oldalakat is, és azok is besegítettek az általam vélt hiányosságokba.
Üdvözlettel és barátsággal:. Éva

Válasz

M Imre üzente 11 éve

Kedves Éva,
A gyakorlatsor az az 5 gyakorlat egymás után. Et végzed el egyszer reggel, ha bírod, még egyszer, ha még mindig nem okoz nehézséget, még egyszer. Vagy elosztod egy napra a gyakorlatsor (5 gyakorlat egymás után) megismétléseit. Reggel, felkelés után a jobb mindjárt elvégezni inkább egyszer a gyakorlatsort, és nem este ... reggel a test még friss.
Véleményem szerint a gyakorlatokat ismételheted egyenként is és a sort is - különbség nincs. A tibeti buddhizmusban nincsenek kötöttségek, a jógában sem. Megismétlem, a cél a következő:
- minden nap kimaradás nélkül egy gyakorlatsor egyszer (vagy kétszer, stb.)
- mindenképpen reggel, felkelés után rögtön (hamarabb kell kelni)
- addig lehet ismételni, amíg nem fárasztó, erőltetni nem szabad
- nincs kötöttség a 21 ismétlésig sem, el lehet ezt érni 10 hét alatt, el lehet ezt érni 50-60 hét alatt (az idő nem számít, teljesen mindegy, erőltetni nem szabad), mindenkinek máshogyan erősödik a teste, más iramban tanul. Ez nem baj.
- ha valaki csak egyszer bírja a gyakorlatsort, az sem baj, csak ne legyen kihagyás, egy nap sem (lehetőleg)
- a gyakorlatok 100%-osan pontos leutánzása nem követelmény, az izmok egyre rugalmasabbak lesznek idővel a gyakorlással és így egyre jobban "le tudja utánozni" a mozgást. Törekedni ekl azonban, hogy hasonlítson, de erőltetni ezt sem szabad.
A DVD boltokban kapható a könyv mellékleteként. Itt nem látom éppen:
http://www.nepalibolt.hu/
Más boltban bizonyára kapható.
Címe: A fiatalság forrása I. (Az 5 tibeti jógagyakorlat - DVD melléklettel)
Peter Kelder. Édesvíz Kiadó, 2007
Érdemes közvetlenül az Édesvíz kiadót megkeresni

Remélem, segítettem!
(nem vagyok jógaoktató)
Imre

Válasz

Széplaki Nóra Éva üzente 11 éve

Kedves Imre!

Köszönöm ezt a hosszú tájékoztatást! Lenne még kérdésem. Írtad: 1 hét-3 gyakorlatsor. De 1 gyakorlatból hányat kell elvégezni elösszőr, az első héten? A gyakorlatsorokat, hogy kell ismételni? egyesével, vagy végigcsinálom az 5 rítust, és kezdem előlről?
A válaszodat előre is köszönöm:. Nóra

Válasz

Széplaki Nóra Éva üzente 11 éve

Kedves Varga Kata!

Elég hosszú volt a hozzászólása a gyakorlatokhoz, csak éppen semmi segítséget nem lehet belőle kivenni. Ha már 5 éve ismeri ezt a fajta gyakorlatsort, akkor a kérdéseimre is tudna válaszolni. Megköszönném, ha segítségemre lenne. Nóra

Válasz

Széplaki Nóra Éva üzente 11 éve

Az ismétlést nem értem, de ezt már tegnap kifejtettem részletesen. Egy rítust hányszor kell elvégezni? Itt kell emelni a gyakorlatok számát, vagy a teljes gyakorlat sort elvégeztem, és utána kezdem elölről? Varga Kata leírta, hogy az eredeti verzióban másképp vannak a tartások, de segítségképpen nem írta meg, hogy hol található az eredeti verzió!!! Kérem, aki tudja a kérdéseimre a válasz, írjon nekem. Köszönöm!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Ezt a fajta gyakorlatsort kb. 5 éve kaptam meg először egy ismerősömtől.. azóta sajnos sokféle változatát láttam már, mindegyik másképp csinálja... pl. a 4. rítusnál a kéztartás nem stimmel.. az ujjaknak a test felé és nem hátrafelé kéne állnia.. mindegyik gyakorlat után speciális testtartással kéne pihenni, de több esetben a relaxáló testtartásokról nem is esik szó.. itt legalább van. Ezt csak azért írtam ide, mert ebben a videóban sem azok a relax-tartások szerepelnek, amik az eredeti verzióban van... pedig ezek nagyon fontosak lennének, mert ez a gyakorlatsor komoly hatást fejt ki a belső szervekre, hormonháztartásra, keringésre stb... Arról sem esik szó sok esetben, hogy a gyakorlatokat fontos az adott sorrendben végezni, csak az első cserélhető fel azaz a forgás végezhető elsőként vagy utoljára. De a többi egymásra épül, a sorrendiség betartása ezért lényeges..
Azért írtam ezt a kis kommentet, mert úgy érzem, az információk tömegében sok a hiányosság... hátha valakinek hasznos lesz.. .-) Szép napocskát mindenkinek!

Válasz

M Imre üzente 11 éve

Kicsit szétcsúszott a hozzászólásom (sorköz). Elnézést.
Vaamiért kimaradt pár link:
http://www.confidance.hu/hirek/2010-04-09_mindenkinek_ajanljuk_az_5_tibeti_jogagyakorlat
http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=22587
http://betegsegnelkul.info-oldal.eu/

Válasz

M Imre üzente 11 éve

"minden napra jusson kb 30-45 perc + amit nem lehet annyira számolni. Ez hosszú távon vállalható, nem lehet ráunni, nem terheli meg magát az ember. "
http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=22587

Egyszer mindenképpen meg kell csinálni, de azt mindennap ér rendszeresen, többször csak akkor ha nem fárasztó és jól is esik ... idő is van rá.





Az 5 tibeti jógagyakorlat

Öt darab különleges jóga-gyakorlatról van szó.
Egyszerűek, könnyen megtanulhatóak, mégis szinte csodát tesznek:
fogyhatunk, szépülhetünk és egészségesebbé válhatunk a segítségükkel.

Az Öt tibeti rítus néven elhíresült gyakorlatsor állítólag több mint 2500 éves múltra tekint vissza. A tibeti szerzetesek úgy vélték, hogy az öregedés folyamata nagyban lassítható, ha megfelelően kezeljük a testet. Kifejlesztették a rítusokat, amelyben 21 jóga gyakorlatot sűrítettek mindössze öt gyakorlatba. Ami korábban több órás testedzés lett volna, az most 10-20 perc alatt megvalósítható.
És nehéz figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a tibeti szerzetesek közül többen 120 évig is éltek,
mindenféle betegség nélkül.


Hogyan működik?

A gyakorlatok alapvetően a hét csakrát veszik "kezelésbe", amik az endokrin rendszerrel vannak összefüggésben. Azt jó ideje tudjuk, hogy az öregedés hormon-alapú, és ha a hormonháztartásunkat karban tudjuk tartani, bizony sokat tehetünk magunkért.

Először is erőfeszítés nélkül, minden további életmódváltás nélkül fogyhatunk. Ezen kívül visszatér testünk rugalmassága, rendbe jönnek az ízületeink, megelőzhető vagy akár el is mulasztható vele a hát-és vállfájás, rendbe teszi a menstruációs ciklust, növeli a lecsökkent szexuális vágyat és megelőzi a csontritkulás kialakulását is. Jót tesz a keringési rendszernek, javítja az emésztést és a szervezet oxigénellátását, csökkenti az izomfeszültséget és a stresszt, és energiával tölt fel. A fiatalság elixírjének tartják ezeket a gyakorlatokat, és tényleg csodás hatással vannak a testre és a szellemre egyaránt.


Ha naponta elvégezzük az 5 Tibeti Rítust, az egész testben beindulhat a fiatalodás folyamata.
Az öt tibeti rítust napi rendszerességgel gyakoroljuk.

1. hét – 3 gyakorlatsor

2. hét – 5 gyakorlatsor

3. hét – 7 gyakorlatsor

4. hét – 9 gyakorlatsor

5. hét - 11 gyakorlatsor

6. hét - 13 gyakorlatsor

7. hét – 15 gyakorlatsor

8. hét – 17 gyakorlatsor

9. hét – 19 gyakorlatsor

10. hét – 21 gyakorlatsort végezzünk és ez után emeljük az ismétlések számát az alábbiak szerint. Minden gyakorlatból a megadott mennyiséget végezzük el egymás után követve az elem. A gyakorlatok sorrendiségét nem felcserélve.
http://zsanettejoga.blog.hu/2011/01/15/az_5_tibeti_joga_ritus


Mire figyelj?

Leginkább arra, hogy semmit ne erőltess. Kezdd először három-négy ismétléssel mindegyik rítusból, és ha már kényelmesen megy, akkor emeld kettesével az ismétlésszámot. Huszonegynél meg lehet állni, ennél többet nem szükséges végezni belőlük. Megteheted viszont - akár kezdetben is -, hogy naponta többször végzed a rítusokat. Reggel, ébredés után (akár kávé helyett), majd ebédszünetben, hogy amíg mindenki a délutáni kábultságtól fetreng az asztalán, te energiával telve, könnyedén végezhesd a munkádat. Ha már 21 ismétlést végzel, az is mindössze 20 percbe telik, kezdetben pedig 10 percnél több időt nem kell rá fordítani.

Ne várj azonnali eredményt, csak végezd kitartóan minden nap. Általában három hónap után látványos a változás, de van, aki már egy hét után nagyságrendekkel jobban érzi magát. És ez a napi tíz perc igazán nem nagy erőfeszítés azért a rengeteg haszonért, amit a rítusok okoznak!
http://betegsegnelkul.info-oldal.eu/

További hasznos leírás:
http://www.vanegyhely.com/5-tibeti-joga


Nem szabad "erőltetni". Egy nap egyszer legalább, rendszeresen.

Válasz

Széplaki Nóra Éva üzente 11 éve

Az ismétlést én sem értem! Kezdjük 3 sorozattal, de hogyan? Egy gyakorlatot hányszor kell elvégezni? A teljes gyakorlatsort elvégeztem ( de, mint írtam, nem tudom egy gyakorlatot hányszor?) és utána megismétlem a teljes sorozatot, majd újból a teljes sorozatot? Vagy megcsinálok egyet valahányszor, majd pihenek, és újból az kezdem megint? Sajnos nem tudtam másképp megfogalmazni. Nagyon kérem és előre is köszönöm a választ! Nóra

Válasz

Gombás István üzente 11 éve

szivesen ismerkednék véleményt cserélnék olyanokal akik gyakorolják az öt ritust. üdv gigigombas@freemail.hu

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Sziasztok!
Én eljutottam a 21-es sorozatig, vagyis minden gyakorlatot 21-szer végeztem. Viszont voltak napok, aztán időszakok, h nem jutott rá időm, vagy pusztán kedvem nem volt.
Ha kihagyok napokat/heteket, utána újra előlről, vagyis a 3-as sorozattól kell kezdenem?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönöm a választ :)

Válasz

Molnár Lajosné üzente 12 éve

Szia!
Minden rítusból 3x egymásután!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Nálam is kicsit érthetetlen az ismétlés, minden rítusból 3x kell csinálni egymásután vagy végig csinálom az 5 rítust és ezt ismétlem meg 3x. Válaszolnátok.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Sziasztok!
Végezhetem ezeket a gyakorlatokat úgy,hogy 11 hónapos kislányom még mindig szopizik?Mindenhol azt olvasom,hogy zsírégetés közben felszabaduló méreganyagok a tejbe kerülnek.A jógagyakorlatokkal meg tudok szabadulni a pocimtól úgy,hogy ezt elkerüljem?Előre is köszönöm a válaszokat!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Én sem jövök el dolgozni úgy,hogy meg el ne végezzem naponta az 5Tibeti-t.
Hetente 2-vel kell növelni a gyakorlatok számát 3-ról indulva míg el nem érjük a napi 21-et.

Válasz

Dudok Tímea üzente 13 éve

Több jógatanártól is hallottam, hogy a gyakorlatok számát 3-al célszerű növelni, illetve, hogy mindig a 3 többszöröseinek kelle lennie az egyes gyakorlatok darabszámainak. De leírva sehol nem láttam róla semmit.
Timi

Válasz

Kovács Zoltánné üzente 13 éve

Segítséget szeretnék kérni. Az öt tibeti gyakorlatot próbálgatom, de nem tudom hogyan kell emelni a gyakorlatok számát. A második héten ötöt csinálok minden gyakorlatból, vagy az öt gyakorlatból álló teljes sort kell ötször megismételni?
Lona

Válasz